Citește prefața cărțiii

Avertisment!

Această carte îți poate schimba fundamental modul în care faci bani în afacerea ta! 

În  mod normal prefața este partea aceea plictisitoare peste care treci repede să ajungi degrabă la esența cărții pe care tocmai o ții în mână.

Si pentru că tocmai te-ai decis să citești totuși aceste câteva scurte rânduri scrise la prima ediție în limba română a cărții Profit First, care mi-e personal mi-a schimbat radical viața de antreprenor, îți voi face o mărturisire. Voi face asta cu drag, deși sunt un tip introvertit și țin destul de bine – cu dinții uneori – de viața mea privată. 

Întâlnirea mea cu Profit First se petrecea pe la finalul anului 2017, în luna Decembrie. Căutam un instrument simplu și eficient de managementul cash-ului în afacerile antreprenoriale. Credeam că-l caut pentru clienții mei, dar în realitate îl căutam pentru mine. Asta am aflat abia mai târziu. În programul de certificare Scaling-Up al lui Verne Harnish pe care l-am parcurs în 2018,  am găsit câteva referiri la mecanismul Profit First gestionat de Mike Michalowicz.

Am descărcat de pe Amazon cartea în format electronic și am citit-o într-o noapte. 

Eram fascinat și enervat deopotrivă. 

Fascinat de simplitatea principiilor expuse de Mike. 

Enervat de cât de orb fusesem ca și antreprenor timp de 20 de ani. Deși cum unii dintre voi știți deja, educ financiar românii de peste 12 ani și propovăduiam acest principiu (plătește-te pe tine mai întâi) la nivel individual și pentru familii, dar nu am crezut că poate fi aplicat și la nivel de afaceri. 

În câteva zile am făcut prima Evaluare Rapidă a afacerilor mele și m-am îngrozit. Am aflat în sfârșit de ce nu fac suficient profit. Deși foloseam deja cash-flow, P&L și bugete pe proiecte, banii nu sporeau în contul meu de profit ci se duceau cu o viteză uimitoare spre salarii, furnizori, taxe și...dezvoltare. 

Când am realizat asta parcă am primit o lopată în cap. 

Cu cât creșteam cifra de afaceri cu atât mai puțini bani îmi rămâneau pentru profit. Pentru PROFITUL MEU. 

Am redesenat totul, iar la începutul lunii Ianuarie 2018 am renunțat la angajații și la  proiectele neprofitabile. Mi-am reconstruit tot sistemul de afaceri. Și rezultatele au apărut imediat. În contul de profit se adunau banii în fiecare lună. Până la finalul primului an adunasem deja în contul de profit câteva zeci de mii de euro, fără să mai am nici un angajat. 

Ce modifică fundamental Profit First este modul în care privești orice cheltuială pe care o faci. Și cu siguranță că-ți vin nenumărate idei despre cum să-ți cheltuiești banii atunci când vin spre afacerea ta. Ba vrei să dezvolți proiecte noi care nu le analizezi suficient ca și impact și resurse, ba faci achiziții doar pentru că ți-au spus contabilii că plătești prea mult TVA și ar trebui să-l mai reduci sa pur și simplu pentru că atât timp cât ai o ”farfurie mare” în față ești tentat să mănânci chiar dacă ești deja sătul demult. 

După ce am testat funcționarea pe firmele mele, am început (destul de ezitat) să le vorbesc și altor antreprenori despre acest sistem. Unii l-au înțeles și l-au aplicat imediat, alții nu l-au folosit deloc. Cei care l-au implementat au văzut imediat, cu ochii lor, cum li se transformă afacerea dintr-un monstru care înghite bani într-o mașină eficientă de produs profit și bunăstare. 

La începutul pandemiei, în aprilie 2020 am construit și facilitat două grupe de business mastermind. La final le-am cerut feed-back colegilor mei din aceste grupe și i-am întrebat ce instrument/metodă le-a fost de cel mai mare folos în această perioadă. 

Răspunsul a fost copleșitor. 

Peste 80% dintre ei au ales Sistemul Profit First ca fiind cel care a produs cele mai rapide si importante rezultate pentru afacerea lor. 

Editorul acestei cărți, prietenul meu Adrian, s-a oferit să facă demersurile pentru punerea pe piața în România a cărții Profit First. 

Mulțumesc Adrian! Și sunt sigur că-ți vor mulțumi și alte zeci de mii de antreprenori români care vor pune sistemul la lucru în afacerile lor. 

Venind la zilele noastre, în 2020, în plină pandemie m-am alăturat comunității internaționale de consultanți Profit First (PFP) și am devenit astfel primul consultant Profit First în România. 

Profit First este un mod de viață, este o nouă realitate în care treci la cârma afacerii tale și decizi (în cunoștință de cauză), unde se duc banii pe care câștigi destul de greu, în majoritatea cazurilor. 

În ce privește cartea Profit First, pe care o ții acum în mână, este o altfel de carte. 

Este mai degrabă un ghid practic de implementare a sistemului Profit First în afacerea ta, începând exact din acest moment. 

Nu necesită nici cunoștințe de contabilitate, de finanțe sau juridice ci doar curiozitate și bun simț în manevrarea cifrelor afacerii. Toate informațiile necesare operării sistemului Profit First sunt deja la tine, dragă antreprenorule. 

Bazele Profit First sunt relativ simple, pe alocuri chiar elementare, dar nu sunt simpliste. Am întâlnit în ultimele luni destui antreprenori care au citit cartea dar nu au reușit să ducă la bun sfârșit implementarea sistemului. 

Unii s-au blocat la faptul că aveau deschisă o linie de credit și erau obligați să-și ruleze aproape toate încasările pe acea bancă. Alții nu știau cum să se descurce cu datoriile la furnizori sau la stat. 

Indiferent de natura provocărilor pe care le vei întâlni sistemul Profit First este valid, funcțional și imbatabil. Trebuie doar să-l implementezi și să fii flexibil în gândire și în acțiune, cu focus pe profitul și bunăstare ta. 

Un alt motiv foarte puternic pentru care trebuie să crezi în sistemul Profit First este faptul că Mike Michalowicz, autorul cărții și al sistemului este un antreprenor pur sânge care a făcut un exit foarte valoros, iar după câțiva ani și-a risipit toți banii rezultați din vânzarea afacerii. 

În stresul generat de spectrul falimentului, cu trei mașini foarte scumpe în garajul vilei, după convorbirea cu contabilul său, Mike a ajuns să înțeleagă realitatea din afacerea lui. Era falit! Și pentru că indiferent cât de greu îți este tot în familie te întorci atunci când ești trântit la pământ, fiica lui Adayla i-a oferit pușculița ei încurajându-l așa:

  • Tati, o s-o scoatem la capăt. 

Nici nu știa câtă dreptate avea. 

Aud adesea replica potrivit căreia sistemele ”alea americane” nu se potrivesc în afacerile noastre mioritice. O vreme am fost si eu tentat să le dau credit. Apoi am învățat să extrag principiile și să ajustez metoda așa încât să se potrivească cu specificul fiscal si juridic românesc și funcționează. La fel am făcut și cu Sistemul Profit First pe care l-am adaptat condițiilor legale și fiscale specifice României. 

Detaliile si particularitățile privind implentarea Profit First  în firmele din România le găsești pe site-ul www.profitfirstromania.ro.

Concluzia este că Profit First este o carte pe care oricine are gânduri despre antreprenoriat ar trebui să o citească și să o implementeze înainte de a face orice pas în afacere. 

Recomandarea mea?

Citește cartea, pune în practică principiile începând de mâine și dacă te poticnești pe undeva noi suntem aici să te sprijinim.

Eusebiu Burcaș

Consultant certificat Profit First

www.profitfirstromania.ro